Turen til Rumænien

På det store kødmarked for at handle mad til Romalandsbyen.og så til det andet marked for at købe grøntsager. Elena og Magda ved hvad vi skal have, og hvor meget der skal bruges pr. familie. Vi handlet i sækkevis, som vi så fordelte.

Vi skulle også fordele all mad. Vi havede inviteret 10 familier den første dag.

En familie kan bestå af, 3 huse og 15-20 mennesker eller fler. Lopos familien var de første som mødte op og skulle have med til hele familien, den lille ny var også med

Dany skriver ned alle som får hjælp.

Vi havede masser af køkkenting med,så pigerne fik vasket op i det meget primitive køkken. Her skulle vi da have gjort noget. Så jeg tog Dany med mig ud og købte gaskomfur og em,hætte.

Her monterer Dany em hætten. Køkkenet er primitivt, men brugbart indtil vi får nogle køkkenelementer. Nu kan de da få lavet lidt mad til de sultne mennesker.

Denne familie er blevet forflyttet til en blok, de bor 13 mennesker i et rum på 7x4 kv.m. her skal de sove,spise og ellers opholde seg, Vi snakket om at der skulle pusses lidt op, males og lægges nye gulvtæpper som vi havede med.

Dette er blokken som mange af Sigøjnerne bor, de har ikke vand, eller toaletforhold.

Her er to piger fra blokken, de går i skole og vi vil have flere afsted, de er lærenem og vil gerne gå i skole. I Rumænien skal man betale all materiale selv, så derfor er der ikke mange af de fattige som kommer i skole, desverre.

Der blev inviteret til frelsens hærs lokaler, her blev der delt ud babytøj og strikkede trøjer fra Højmark pigerne.

Det er dejlig at få nyt tøj.

Vi delte også ud pyamas og undertøj til de unge.

Denne unge pige har to børn og hun er kun 16 år, mange unge piger bliver gravid i ung alder, så derfor er det viktig for os at fortelle om prevention. Mange har meldt seg til spiral, da det er kvinderne vi skal have fat i .

RAPORT FRA TUREN TIL RUMÆNIEN.

Tur til Rumænien Juni 2012

 

Vi sendt lastbilen afsted , Det halve læs til Turgu Mures, til April og Phil som har pigehjemmet KIWI og genbrugsbutikken Hulda. Som Morten fra Norge har hjulpet dem med. Og den andre halve bilfuld til Dany i Ploiesti.  Jeg tog herfra d. 5 juni. Kl.07 om morgenen Og var i Ploiest d.6 om aften.
Så torsdag d. 7 . startet vi med at få ryddet op i den lejlighed som jeg har lejet,  de havede smidt alt ind i en pærevelling. Her blev der sorteret tøj i et rum, møbler i et rum og hospitalsudstyr i et rum.Vi tog noget porselin og andre ting med til lokalerne til frelsens hær. Pigerne vasket op og fik sorteret køkkentingene.

Dagen efter kørte vi til byn, og jeg købte gaskomfur og emhætte, Det ville blivet  leveret om lørdagen.

Fredag d.8 .
 Projekt bad og rent tøj til hjemløse voksne.

Den første i dag var en ældre mand som var meget glad for at der findes folk som os. Han bor i en nedbrændt ruin og luktet af det også. Et bad, nye under bukser og rent tøj var lykken.

Flere af de fremmødte var meget taknemlig, Tenk at få nyt tøj, (undertøj ) det var de ikke vandt til.

Dany skriver ned navn på alle som kommer og får hjælp, de skal have sit id.kort med.

Samtidig denne dag bliver der arangeret noget i køkkenet, PRIMITIVT, indtil vi får penge til at købe køkken inventar.Det kan gøres for ca.8000 kr.

Her vil vores suppekøkken åbne med frivillige fra frelsens hær.Der er mange som ikke får noget at spise hver dag, mange må aflevere deres børn fordi de ikke kan brødføde dem, de bor i faldeferdige rønner eller på gaden.mad pr. person vil koste 38.-50 kr pr dag.og i dag er der 87.personer som er meldt til mad, hvis der er penge til det.

Lørdag d.9.

Komfur og em-hætte kommer i dag og i dag kommer også mange børn og får bad, aflusning ,rent tøj og et måltid mad. Karen Marie har givet meg 5000 kr,til mad og shampo.

Jeg brugte kr.1000 til aflusningsmiddel , kan tro det er mange som får en kur.

Lusekam findes ikke, så det må vi se om vi kan skaffe og sende ned til dem.

Jeg havede købt pølser og kartoffelmos til børnene i dag, så de gik hjem med fulde maver.

Vi skal også ud og snakke med forældrene om renlighed og hvad de skal gøre for at få hjælp fra os….


Søndag.d.10

Vi startet gudstjeneste kl.11- efter g.t var der sandwitc og sodavand.

Dette er en fridag, så vi var inviteret til Valeni de Munte. Til Roxanna og Daniel,alletiders unge mennesker. Vi besøgte forældrene først, som tog imod os med stor glæde.

Vi handlet og kørte et stykke, Daniel åbnet bagage rummet og fodelte tingene, alle måtte bære noget. Vi skulle grille…. Vi gik i noget hård mudder et godt stykke, bakke op-op. Endelig oppe hvor de synes vi skulle være blev grillen tendt, her var den skønneste natur….og vi nød det alle 5.

Da vi skulle ned igen var vi så fuld af plever så både sko og føder måtte vaskes…..

Vi overnattet hos Daniel og Roxanna og havede en glad aften. Vi grinet så vi havede ondt i maverne…..

 

Mandag d.11

 

Kørte tibage til Ploiesti, og så var der arbejde igen. Vi besøgte familien Epotana, her var der brugt for senge, sovesofa og en generator for el.5-12 kw de fik gulvtæppe som de nu vil lægge på det gulv her bor 6.personer i et rum. Det er sådan hos mange mennesker i Rumænien.5-7x4-5 m…

Ellers besøkte vi etpar familier mere denne dag, alle mangler hjælp.Roxanna og Marius. hennes mand er socialarbejdere og ville vise os en familie som havede riktig brug for hjælp. De tenkte på børnene, da vi kom fik vi at vide at alle børn var fjernet. Der lignet også en svinesti, så da vi kom ud og fik snakket ,blev vi enig at nu når børnene var væk, så måtte de selv finde ud af det.hvis de ikke gidder at gøre noget selv, så vil vi heller ikke.

 

Tirsdag.12

 Dagen startet med at køre ud til depotet og skriver navn på alle hospitals udstyr- så kommer lægerne og sorterer og henter.

Efter kl.13. kører vi ud til et hospital og derefter til et andet hospital hvor vi delte ud noget tøj til nybakte fattige mødre.

Da jeg kom til bage til ploiest, ventet Helge og Dorin. Vi skulle ud og købe mad til Romafolket.

Vi kørte til et kæmpe stort marked og handlet til mange familier, kartofler,løg, agurk, tomater, peberfrugt, sukker , salt, olje, æg, kylling, salami,og brød i store mængder.

Vi købte plastposer og fordelte madvarene.

 

Onsdag 13

Nu var vi klar til at modtage familie efter familie,fra bariera bukarest (roma landsbyen vår ) som skulle hente sine madvarer.

Vi havede på forhånd indviteret 10. familier---- den dag. Men der kom også ubudne, de fik ikke noget den dag. Når vi snakker om en familie, så kan der være 3.huse og 15.mennesker eller flere.

Der var nogle som var kæmpe fornøjet og andre som blev lidt skuffet fordi de ikke var inviteret. Men ellers var der mange glade mennesker, de kunne spise seg mætte i mange dager.

Stor tak til Karen Marie.

 

Torsdag 14

 kom Armand-Cristina (læger ) Marius og Roxana( socialarbejdere) og hentet os kl.9.30

ved lageret, vi tog med udstyr til plejehjem, hjem for åndsvage og et privathospital.

Her ville de være glade for at få mange senge og andet udstyr, det er meget nedslidt alt det de har .

 

Fredag.d.15

Det er igen badedag for voksne og Elena,Carmen og Magda må tage seg af det i dag.

Dany og jeg tager til Bukarest til Victoria Lalac. De kan ikke forstå at de ikke skulle have noget fra lastbilen, Selv om de fik det Alex havede med….Vi havede en god diskussion og jeg gjorde det klart for dem at vi sender hvor vi vil, og vi er ikke afhængig af dem, og at jeg var skuffet sidste gang, de lovet at tage de viktige billeder og de gav ikke Gabriel det han skulle haft.

Vi var lige forbi Gabriel også ,men fredag er en travl dag, så det var ikke så meget tid det var forældrene som kom og ville snakke den dag, men de mangler store gryder 2.stk. 50 liters.

Det må vi se at skaffe til dem.

 

Lørdag d.16

Den lange dag i Frelsens hærs lokaler.

 Der blev lavet om i køkkenet (primitivt, men brugbart ind til vi får skaffet køkken skaber )Kr.8000

I værelset som skal bruges til undervisning blev alt fjernet og vi fik vasket og lagt gulvtæppe,etpar skoleborde og 4 kontorstole, så er der klart til at starte sy stue for de unge piger, vi har nu 3 symaskiner, og småbørnene kommer at få læst historier fra bibelen.Vi var ferdig kl.23. og da var vi trætte og slitne.

Røret som gulvtæppene er rullet i sat jeg op til nedløbsrør i tagrenden…. Det kunne også bruges….


Søndag 17.


Det var gudstjeneste og bagefter var det meningen at jeg skulle med Helge og Dorin og købe mad, Men Bilen var gået i stykker,så det blev ikke noget den dag. Elena,Dany og jeg kørte til markedet for jeg skulle købe lidt tøj til børnene herhjemme.

Om aften rejste Elena til Moldova for at forberede brylluppet. Dany og Elena skal giftes i juli.

Kan være de kommer til Danmark i august.

Dany og jeg tog ud til Armand og Cristina , de havede en bil som Dany skulle kikke på.

Armand spurgte om vi kunne skaffe en ambulance til sygehuset som han arbejder på.

 

Mandag 18.


Ionut kommer og henter os, vi skal besøge Danys forældre (de er også meget fattig )De bor i nærheden af Bukarest.

Efter besøget kørte vi på lageret og hentet skoleborder til en skole i Ploiesti. Der mangles også masse…..

 

Tirsdag 19.


Skal med Helge i dag. Vi skal ud og købe mad til flere familier i Romalandsbyen(.Bariera Bukaresti)Markus familien.  Her var børnene pene og rene og kvinderne vasket hus og holdt rent og pent. Menderne har haft arbejde, men da den nye regering kom blev alle romaer fyret på en gang.

Der var bare den gamle dame som havede en lille pension som hun skulle føde hele familien for.600.kr pr måned. Mange var uden lys og varme, det var lukket fordi de ikke kunne betale el. regningen. Her i Markus gård er der 3.huse og 15.mennesker.  Så de var også meget taknemlig.

Vi måtte også købe en del mediciner…

Om aftenen gik vi ud til Ionut,s familie med lift og autostol til den nyfødte dreng .Vi fik både kaffe,sodavand og en ordentlig knus…. J

 

Onsdag 20.


Efter at vi havede afleveret nogle møbler til et par familier, Kørte Ionut os en tur til Manetchu vi stoppet ved sandu,s genbrugsbutik og snakket lidt med ham om gamle dage og fik en hurtig kop kaffe, han havede et stk, jord som han ville selge os, 1000 kv.m for 25.000 eu.

På hjemvejen besøkte vi en mand på 62 år, hans kone var død sidste år og han har haft brand i huset (Ruinen)Det luktet også af sod. Han fik et tv. Så han havede lidt tidsfordriv.ellers var der ikke nogen til at hjælpe ham

Torsdag.21


Starter dagen senere i dag, kl.8  Vi tager til lageret og samler nogle borde og får lidt orden på tingene,og så til byn igen en tur.

Vi har nu besøgt Dorins mor Maria, HER TRENGER de også til at få hjælp.

Vi bestemte at de skulle have gulvtæppe på gulvet og en sovesofa+bord. Jeg troede ikke at de var så fattig….Vi vil prøve at gøre livet lidt lettere for mange mennesker med vores forsendinger fra Danmark..

 

Hele tiden,medens jeg var i Rumænien havede vi 36-41 graders varme,

Så det var lidt af et chok at komme hjem til det kolde Danmark. Lørdag d.24 om aften var jeg hjemme i Danmark... :-)

 

Skriv en ny kommentar: (Klik her)

123hjemmeside.dk
Tegn tilbage: 160
OK Sender...
Se alle kommentarer

| Svar

Nyeste kommentarer

30.08 | 09:40

hej igen .vi vil gerne have senge. Det bliver Bevar Ukraine som skal have dem, kan du ringe til Oleksander 60824575
Vi bruger facebook, Ellen Marie Hansen

...
22.08 | 15:52

hej med jer jeg har 18 plejesenge med elmotor som bare skal afhentes nogle er med sengeheste de funger perfekt please kontakt mig

...
21.06 | 08:12

Hejsa
Jeg har en sæk med legetøj, sko og børnetøj stående.
Kan det afleveres i Århus et sted?

...
10.05 | 13:45

Hej
Har I indsamlingssteder på Djursland?
Jeg er i en genbrugsbutik, og står for tøjafd. Og nogle gange får vi rigtig meget tøj ind.
Mvh
Susi Østberg

...
Du kan lide denne side
Hej!
Prøv at lave din egen hjemmeside ligesom mig! Det er nemt, og du kan prøve det gratis
ANNONCE